TAV MAQEDONI: I HAPIM AERPORTIN NDËRKOMBËTAR SHKUP DHE AERPORTIN SHËN APOSTULL PALI OHËR NGA NJË QERSHORI ME RREGULLA TË REJA TË UDHËTIMIT

TAV MAQEDONI: I HAPIM AERPORTIN NDËRKOMBËTAR SHKUP DHE AERPORTIN SHËN APOSTULL PALI OHËR NGA NJË QERSHORI ME RREGULLA TË REJA TË UDHËTIMIT

                           

                                       

Pasagjerët do të duhet të arrijnë në aeroport të paktën 3 orë para fluturimit të tyre, të veshin një maskë mbrojtëse në çdo kohë, të mbajnë një distancë fizike dhe të kenë një shkallë të lartë të higjenës personale.

Në përputhje me Vendimin e Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut të miratuar më 23 qershor 2020, për të rihapur Aeroportin Ndërkombëtar të Shkupit dhe Aeroportin e Shën Apostull Pali Ohër nga 1 korriku 2020, pas mbylljes së tyre më 19 dhe 16 mars të këtij viti, TAV Maqedoni informon publikun që të dy aeroportet do të hapen për fluturimet e pasagjerëve duke filluar nga e mërkura e ardhshme, 1 korrik, duke futur rregulla të reja të udhëtimit në mënyrë që të parandalojë hyrjen dhe përhapjen e KOVID-19.  

- Në periudhën pas mbylljes së aeroporteve të Shkupit dhe Ohrit me vendimet e Qeverisë, për të ndaluar përhapjen e KOVID-19 në vend, ne po përgatiteshim intensivisht për rihapjen e dy aeroporteve. Ne kemi ndjekur përvojat e aeroporteve të tjera në botë për të parë se çfarë ata janë duke bërë dhe për t'i përdorur praktikat më të mira për të siguruar shërbime aeroporti që ofrojnë higjienë të duhur dhe kujdes shëndetësor në mënyrë që pasagjerët, stafi dhe partnerët të ndjehen të sigurt. Ne ndjekëm rekomandimet e Ministrisë së Shëndetësisë, Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH), Agjencisë Evropiane të Sigurisë së Aviacionit (EASA), Organizatës Ndërkombëtare të Aviacionit Civil (ICAO), Këshillit Ndërkombëtar të Aeroporteve (ACI) dhe Shoqatës Ndërkombëtare të Transportit Ajror (IATA), me qëllim për të marrë masat e duhura në kohën e duhur. Gjëja më e rëndësishme për pasagjerët është kjo - të mbërrijnë në aeroporte të paktën 3 orë para fluturimit të tyre, të vendosin një maskë mbrojtëse para se të hyjnë në ndërtesën e terminalit të aeroportit, të dezinfektojnë këpucët dhe duart në hyrje të ndërtesës dhe të mbajnë një distancë fizike, thotë Alper Ersoy, Menaxher i Përgjithshëm i TAV Maqedoni. 

Siç është shpjeguar nga TAV Maqedonia në lidhje me Aeroportin Ndërkombëtar të Shkupit, në Nisjet, hyrja e vetme e hapur për pasagjerët në ndërtesën e terminalit do të jetë hyrja "Nisjet C", ku para se të hyjnë secili pasagjer do të duhet të vendos një maskë mbrojtëse, ta tregojë biletën e linjës ajrore (të shtypur ose në celular) para agjentëve tanë të sigurisë dhe më pas të kalojë mbi shtresën e dezinfektimit të këpucëve, dhe më pas të dezinfektojë duart me dezinfektuesit pa kontakt për dezinfektimin e duarve, të vendosura në hyrje të ndërtesës. 
- Pas dezinfektimit të duhur të këpucëve dhe duarve, të gjithë pasagjerëve në hyrje të ndërtesave të terminaleve të dy aeroporteve do të testohen për temperaturën e trupit, përmes kamerave termike që ne si operator aeroporti kemi blerë, me qëllim që të parandalojmë hyrjen e virusit në ndërtesat e aeroportit gjatë largimit nga vendi. Pas skanimit me kamerën termike, nëse nuk kanë një temperaturë të ngritur të trupit, pasagjerët do të jenë në gjendje të procedojnë në sportelet e regjistrimit ose të vetë-regjistrimit. Ajo që është e rëndësishme për tërë publikun është që të dijë se vetëm ata që udhëtojnë mund të hyjnë në ndërtesën e aeroportit, dhe jo familjarët dhe miqtë e tyre që i përcjellin ose i presin për të mbërritur, shpjegon Ersoy. 

Sipas TAV Maqedoni, shenjat informuese në formën e afisheve, ngjitëseve dhe bilbordave janë të vendosura në të gjitha vendet e aeroporteve, me qëllim që të kujtojnë pasagjerët të mbajnë një distancë fizike, të mbajnë një shkallë të lartë të higjienës personale dhe të shmangin prekjen e sipërfaqeve.
  
- Nuk lejohet të ulen njëri pranë tjetrit në ulëset në ambientet e pritjes në aeroport, tek Nisjet, Arritjet dhe Daljet, por pasagjerët do të duhet të ulen në distancën e duhur fizike, dhe për këtë qëllim vendet janë shënuar posaçërisht, sqarojnë nga TAV Maqedoni. 

Për të bërë që pasagjerët të ndjehen të sigurt, TAV Maqedoni po intensifikon pastrimin dhe dezinfektimin e të gjitha zonave të aeroportit, ndërsa është rritur edhe ventilimi në ndërtesën e terminalit, me sistemin e kondicionimit të ajrit duke përdorur filtra me film nano-kimik F9. Për më tepër, dispanzerët me sanitizues të duarve janë instaluar në tërë ndërtesën e terminalit në aeroport.


                                    
 


- Që nga rasti i parë i KOVID-19 në vend, ne kemi filluar të pastrojmë dhe dezinfektojmë më shpesh, më intensivisht se zakonisht. Sidomos në aeroportin ku pasagjerët qëndrojnë më së shumti, ku ka kontakte më të shpesha. Për shembull, sportelet e regjistrimit, dorëzat e dyerve dhe shkallët lëvizëse, ekranet, mbajtëset, butonat e ashensorit, punktet e vetë-regjistrimit dhe palosjes së valixheve, karrocat e bagazheve dhe të gjitha sendet e tjera të identifikuara si sipërfaqe me prekje më të shpeshë dhe ato dezinfektohen 4 herë në ditë. Pas rihapjes së aeroportit, gjitha këto i futëm në rregullat tona të reja të brendshme, të cilat saktësisht përshkruajnë metodën e dezinfektimit dhe mjetet e duhura për atë qëllim, shpjegon Ersoy.

Duke pasur parasysh rregullat e reja të udhëtimit të imponuara nga pandemia globale e shkaktuar nga KOVID-19, disa nga procedurat e aeroportit do të jenë më të ngadalta, thotë menaxheri i përgjithshëm i TAV Maqedoni.

Për të shmangur krijimin e bllokimeve të panevojshme në sportelet e regjistrimit, TAV Maqedoni inkurajon udhëtarët të shfrytëzojnë sa më shumë opsionin në internet të regjistrimit të udhëtarëve dhe bagazheve për fluturime nga Aeroporti i Shkupit, të paktën 24 orë para kohës së nisjes. Është në dispozicion përmes faqes së internetit të aeroportit, ku secili udhëtar mund të hyjë në seksionin e regjistrimit në faqet e internetit të linjave ajrore përmes ikonave speciale. 
 
TAV Maqedoni theksojnë se sa i përket kontrollit të sigurisë, pasagjerët do të duhet të ndjekin udhëzimet e agjentëve të sigurisë në mënyrë të disciplinuar, dhe atje, si në të gjitha procedurat ku krijohen rreshte, do të jetë e nevojshme të ruhet distanca e përcaktuar fizike. Të gjitha sipërfaqet që vijnë në kontakt me pasagjerët në këtë pikë gjithashtu dezinfektohen shpesh, ndërsa shportat plastike në të cilat pasagjerët vendosin bagazhet do të dezinfektohen pas përdorimit.

Gjatë Daljes na ndërtesa së aeroportit, para hyrjes në korridor, urën e pasagjerëve dhe më pas në avion, pasagjerët do të duhet të dezinfektojnë duart, për të cilat TAV Maqedoni ka vendosur dispenzerë për dezinfektimin e duarve.
       
- Ne i nxisim pasagjerët të arrijnë në aeroport të paktën 3 orë para kohës së nisjes, sepse të paktën 1 orë para kohës së nisjes ata duhet të jenë në zonën e bordingut, pra në Portat(Gates). Duke respektuar masat sanitare të avancuara që kemi prezantuar, dhe duke ruajtur distancën fizike, kryesisht nga ne si staf aeroporti dhe më pas nga pasagjerët, do të mbrohemi bashkërisht nga koronavirusi. Shëndeti është gjëja më e rëndësishme për të gjithë ne. Ne mezi presim që t'u shërbejmë përsëri pasagjerëve tanë, duke i bashkuar ata me familjet dhe miqtë e tyre dhe duke ju mundësuar që të zbulojnë destinacione të reja, tha Ersoy.


                                    
 

Sa i përket orarit të fluturimit, i cili varet jo vetëm nga Vendimi i Qeverisë për të rihapur aeroportin për fluturime të pasagjerëve, por edhe nga vendimet e linjave ajrore, si dhe të vendeve në të cilat destinacione fluturohet nga Aeroporti Ndërkombëtar i Shkupit dhe Aeroporti Shën Pali Apostulli Ohër, përpara krizës me koronavirus, TAV Maqedoni udhëzon të gjithë pasagjerët që të ndjekin faqet e internetit të dy aeroporteve, ku do të njoftohen me oraret e fundit të fluturimit. 

-Ndërsa informacioni i fluturimit ndryshon shumë shpejt, dhe ne si një operator aeroporti e azhurnojmë atë pasi i marrim nga linjat ajrore, ju bëjmë thirrje të gjithë pasagjerëve që të ndjekin faqet tona të internetit http://skp.airports.com.mk/  dhe http://ohd.airports.com.mk/ ku ndryshimet në orarin e fluturimit azhurnohen në kohë reale, shpjegohet nga TAV Maqedoni. 
  
Aeroporti Ndërkombëtar i Shkupit u mbyll për fluturimet e pasagjerëve nga 19 Mars 2020, ndërsa Shën Apostull Pali Ohër nga 16 Mars 2020, me Vendime të Qeverisë, me qëllim të parandalohet hyrja dhe përhapja e koronavirusit. Në 3,5 muajt e fundit, në aeroportin e kryeqytetit ka pasur vetëm fluturime humanitare, qeveritare, sanitare, mjekësore dhe ushtarake.

Si rezultat i operacioneve të frenuara, trafiku ajror në Aeroportin Ndërkombëtar të Shkupit dhe Shën Apostull Pali Ohër, të cilët në 10 vitet e fundit kanë zhvilluar dhe thyer vazhdimisht rekorde në numrin e pasagjerëve të transportuar, në pesë muajt e para të vitit 2020 pësuan një goditje të rëndë. TAV Maqedoni nga janari deri në maj të vitit 2020 regjistroi një ulje të 53% të numrit të pasagjerëve dhe një ulje nga 47% të numrit të fluturimeve, krahasuar me të njëjtën periudhë në vitin 2019. 


Covid19: Udhëtoni me siguri - PYETJE DHE PËRGJIGJE

 • Për të shmangur krijimin e bllokimeve të panevojshme në sportelet e regjistrimit, TAV Maqedoni inkurajon udhëtarët të shfrytëzojnë sa më shumë opsionin në internet për regjistrim të udhëtarëve dhe bagazheve, të paktën 24 orë para kohës së nisjes. Është në dispozicion përmes faqes së internetit të aeroportit në linkun e mëposhtëm: http://skpairport.tavitlab.com/en-EN/flights/page/web-check-in , ku përmes ikonave speciale çdo pasagjer mund të hyjë në seksionin e regjistrimit në internet në faqet e internetit të linjave ajrore.
 • Nëse keni nevojë të regjistroheni në sportelet tona, stafi ynë miqësor do t'ju tregojë me këndshmëri se si të paraqisni biletën tuaj të fluturimit dhe si të tërhiqni individualisht pasaportën tuaj nga lexuesi i regjistrimit, i vendosur në pjesën e përparme të sporteleve, në mënyrë që të shmangni që të keni kontakte fizike sa më të rralal. E njëjta procedurë për vetë-regjistrimin e biletës ajrore dhe pasaportës, përmes lexuesve tanë të regjistrimit, do të zbatohet për procesin e hyrjes në avion në dalje.
 • Pasagjerët do të duhet të ndjekin udhëzimet e agjentëve të sigurisë në mënyrë të disiplinuar, dhe atje, si me të gjitha procedurat ku krijohen radhët, do të jetë e nevojshme të mbajnë një distancë fizike nga të paktën 1.5 metra.
 • Vetëm ata që udhëtojnë do të jenë në gjendje të hyjnë në ndërtesën e terminalit, pasi do të duhet të tregojnë biletën e tyre ajrore (të shtypur ose në telefonin e tyre celular) para personelit të sigurisë në hyrjen "C".
 • Familjarët dhe miqtë që përcjellin pasagjerë ose presin mbërritjen e tyre nuk do të lejohen të hyjnë në ndërtesën e terminalit.
 • Udhëtarët të cilët kanë nevojë për një kujdestar (të moshuarit, njerëzit me lëvizshmëri të kufizuar (PRM), fëmijë të mitur që udhëtojnë pa prind/kujdestar (UM, etj.) do të lejohen të shoqërohen deri në sportelet nga vetëm 1 (një) person. Të njëjtat rregulla që vlejnë për pasagjerët, për sa i përket dezinfektimit personal, veshjes së maskës mbrojtëse dhe matjes së temperaturës së trupit, zbatohen dhe do të zbatohen për shoqëruesin e tyre.
 • Rekomandojmë që pasagjerët të mbërrijnë në aeroport të paktën 3 orë para fluturimit të tyre.

Për shkak të masave të reja të mbrojtjes nga COVID-19, disa nga procedurat e aeroportit mund të zgjasin një kohë të gjatë.

 • Të gjitha dhomat e biznesit dhe të VIP pastrohen dhe dezinfektohen siç përcaktohet nga autoritetet e shëndetit publik, me një frekuencë të rritur të bazuar në trafikun ajror.
 • Ofrohet mbrojtje e përshtatshme për punonjësit, e cila përfshin pajisje mbrojtëse personale si dorëza, maska mbrojtëse, syza ose mburoja të fytyrës.
 • Gjithashtu janë instaluar shenja informacioni dhe shënues në dysheme për të inkurajuar distancën fizike, si dhe disa dispanzerë me dezinfektues, të bazuar në alkool, me një etiketë të përshtatshme për pasagjerët.
 • Të gjitha produktet e servuara në sallone do të shfaqen të paketuara në foli dhe të gjithë të pranishmit do të jenë në gjendje t'i marrin produktet në pako individuale.
 • Ata do të kenë mundësinë e vetë-shërbimit në mënyrë që udhëtarët të kenë kontakte të kufizuara me stafin.
 • Do të bëhet dezinfektimi i shpeshtë i sipërfaqeve që shpesh janë në kontakt me stafin dhe pasagjerët,
 • Do të vendosen shporta speciale për hudhjen e maskave dhe dorëzave të përdorura.
 • Tryezat dhe karriget do të dezinfektohen pas çdo përdorimit nga të pranishmit.
 • Të gjithë punonjësit e dyqaneve duhet të veshin pajisje mbrojtëse. Një ndarës Plexiglas gjithashtu do të jetë i përshtatur për të shmangur kontaktin midis arkës dhe të mysafirëve.
 • Pajisjet e dezinfektimit do të instalohen në hyrje të restoranteve për stafin dhe mysafirët.
 • Përmes shenjave udhëzuese, mysafirët do të kujtohen për rregullat për distancimin shoqëror që duhet të ndjekin, veçanërisht në zonat e vendeve për të porositur dhe paguar.
 • Në të gjitha restorantet, kapaciteti është zvogëluar dhe distanca midis tabelave është rritur. Do të vendosen nga dy karrige në çdo tryezë.
 • Tabakët dhe pjatat do të hiqen nga zonat e zakonshme. Ato do t'u jepen klientëve nga stafi zyrtar.
 • Do të përdoren produkte të paketuara për një përdorim në vend të produkteve të tilla si kripë, sheqer, peceta, etj. Produktet për një përdorim (kashta, peceta, etj.) do të hiqen nga zona e përbashkët dhe do t'u shërbehen klientëve nga stafi zyrtar.
 • Në rreshtat në vendet për porosi dhe pagesa, ka ngjitëse në dysheme në një distancë (1.5 metra), të përshtatshme për distancë sociale.
 • Punonjësit do të punojnë me pajisje mbrojtëse.
 • Pajisjet e përdorura shpesh do të dezinfektohen rregullisht.
 • Distanca fizike prej 1.5 metrash është minimale në hapësirë ​​për të gjithë personat e pranishëm dhe për këtë qëllim janë vendosur shenja udhëzuese rreth dyshemesë së dyqaneve pa taksa.
 • Do të shënohen pikat e rrepta të hyrjes në dyqane, ku do të përdoren dezinfektuesit me bazë alkooli përpara se të futen në duty-free dyqanet.
 • Pasagjerët që nuk mbajnë maskë nuk do t'ju lejohet të hyjnë në dyqan.
 • Nuk do të lejohen më shumë se 10 klientë në duty-free dyqanet në të njëjtën kohë.
 • Pasagjerët duhet të arrijnë në aeroport të paktën 3 orë para fluturimit të tyre, sepse të paktën 1 orë para kohës së nisjes ata tashmë duhet të jenë në zonën e hyrjes, dmth në Portat.
 • Gjatë procesit të hyrjes në avion, pasagjerët do të duhet të tregojnë pasaportën ose dokumentin udhëtues të tyre dhe biletin e tyre të hyrjes tek agjenti për kontrollim të hyrjes dhe për të skanuar individualisht kalimin e tyre nga lexuesi.
 • Pasagjerët duhet të mbajnë një maskë mbrojtëse, të mbajnë një distancë fizike të përshkruar në ambiente të mbyllura dhe të mbajnë një nivel të lartë të higjenës personale.
 • Pas mbërritjes së tyre, pasagjerët do të lënë aeroplanin me përdorimin paralel të shkallëve në derën e pasme dhe një urë pasagjerësh në derën e përparme të avionit për ti shmangur bllokimit.
 • Pas largimit të pasagjerëve nga avioni, do të bëhet dezinfektimi parandalues.
 • Do të kryhet një skanim në hyrje me kamera termike nga Ministria e Shëndetësisë para dhe pas kontrollit të pasaportave, dhe Formulari i plotëuar për përcaktimin e vendndodhjes së pasagjerëve do të dorëzohet nga pasagjeri tek punonjësi i Ministrisë së Shëndetësisë.
 • Pajisjet e dezinfektimit janë instaluar në pjesën e mbërritjeve (pas hyrjes në vend, pranë kontrollit të pasaportës dhe në dalje nga kontrolli doganor).
 • Do të ketë shënim të zonave të pritjes në dysheme të zonës për marrjen e bagazhit në mënyrë që të sigurohet distanca adekuate midis pasagjerëve në pritje.
- Ne kemi ndjekur përvojat e aeroporteve të tjerë mbarë botës dhe rekomandimet e Ministrisë së Shëndetësisë, Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH), Agjencisë së Sigurisë së Aviacionit të Bashkimit Evropian (EASA), Organizatës Ndërkombëtare të Aviacionit Civil (ICAO), Këshillit Ndërkombëtar të Aeroporteve (ACI) dhe Shoqatës Ndërkombëtare të Trafikut Ajror (IATA), me synim që të ndërmarrim masat e duhura në kohën e duhur.
 • E vetmja hyrje e hapur për pasagjerët në ndërtesën e terminalit do të jetë hyrja "C", ku secili pasagjer do të duhet të kalojë përmes një shtresë për dezinfektim të këpucëve, dhe më pas të dezinfektojë duart në dezinfektuesit pa kontakt për dezinfektimin e duarve, të vendosur në hyrje të godinës.
 • Pastaj, çdo pasagjerit në hyrje të ndërtesës së terminalit do t'i kontrollohet temperatura e trupit nga një aparat fotografik termik. Pas skanimit me kamerën termike, nëse nuk kanë një temperaturë të ngritur të trupit, pasagjerët do të jenë në gjendje të procedojnë në sportelet e regjistrimit ose të vetë-regjistrimit.
 • Vetëm ata udhëtarët që udhëtojnë (kanë një biletë avioni) mund të hyjnë në ndërtesën e terminalit, dhe jo familjet dhe miqtë e tyre që i përcjellin ata ose presin që të arrijnë.
 • Pasagjerët të cilët kanë nevojë për një kujdestar (të moshuarit, njerëzit me lëvizshmëri të kufizuar (PRM), fëmijë të mitur që udhëtojnë pa prind/kujdestar (UM, etj.) do të lejohen të shoqërohen deri në sportelet për kontrollim vetëm nga 1 (një) person.
 • Shenjat e informacionit, siç janë shenja afishet, etiketat dhe tabelat, vendosen në të gjithë aeroportin për të kujtuar pasagjerët të mbajnë distancën fizike, një nivel të lartë të higjienës personale dhe të shmangin prekjen e sipërfaqeve.
 • Ulëset në dhomat e pritjes në aeroport, në Nisjet, Arritjet dhe Portat janë të shënuara posaçërisht për të siguruar distancën e duhur fizike për pasagjerët.
 • Për sigurinë e pasagjerëve, pastrimi dhe dezinfektimi i të gjitha zonave të aeroportit është shpeshtuar, ndërsa ventilimi në ndërtesën e terminalit është ngritur gjithashtu, me një sistem të kondicionimit të ajrit duke përdorur filtra të veshur me filma nano-kimikë F9.
 • Dispensuesit me sanitizuesit e duarve janë të vendosor në të gjithë ndërtesën e terminalit për përdorje nga pasagjerët.
 • Vaskat plastike në të cilat pasagjerët vendosin valixhet dhe sendet personale do të dezinfektohen pas çdo përdorimi, ose pas përdorimit të tyre nga secili pasagjer.
 • Pasagjerët domosdo duhet të mbajnë një maskë mbrojtëse para se të hyjnë në ndërtesën e terminalit të aeroportit dhe ta veshin atë deri në udhëtimin e tyre për në daljen e terminalit në destinacionin përfundimtar. Pasagjerët që nuk mbajnë maskë mbrojtëse nuk do të lejohen të hyjnë në ndërtesën e terminalit.
 • Hyrja e vetme e hapur për udhëtarët në ndërtesën e terminalit do të jetë hyrja "C".
 • Para hyrjes në ndërtesën e terminalit, pasagjerët duhet të tregojnë biletën e tyre ajrore (të shtypur ose në telefonin e tyre celular) për personelin e sigurisë në hyrje.
 • Çdo pasagjer do të duhet të kalojë nëpër një leckë dezinfektimi të këpucëve, dhe pastaj të dezinfektojë duart në dispanzerët sanitar pa kontakt, të vendosura në hyrje të ndërtesës.
 • Pas dezinfektimit të përshkruar, në hyrje të ndërtesës së terminalit, pasagjerët do të testohen për temperaturën e trupit, përmes një aparati termik të siguruar nga TAV Maqedoni, në mënyrë që të parandalohet hyrja e virusit në ndërtesën e aeroportit. Pasagjerët që nuk kanë një temperaturë të ngritur të trupit do të jenë në gjendje të vazhdojnë në sportelet e kontrollit. Stafi ynë do të monitorojë kamerën termike. Nëse është e nevojshme, do të kryhet një test shtesë me një termometër pa kontakt.