TAV: 2.4 milionë pasagjerë kanë udhëtuar nëpër aeroportet e Shkupit dhe Ohrit në vitin 2022

TAV Maqedonia, operatori i aeroportit të dy aeroporteve maqedonase, Aeroportit Ndërkombëtar Shkupit dhe Shën Apostulli Pal Ohër, shënon një rritje prej 70% të trafikut të pasagjerëve në vitin 2022, krahasuar me vitin 2021, ndërsa krahasuar me vitin referues në aviacion, 2019, trafiku i pasagjerëve është në -11%, pra 89% rikuperim sipas statistikave të trafikut ajror të pasagjerëve për vitin 2019.

Aeroporti Ndërkombëtar Shkup dhe Shën Apostulli Pal Ohër në Ohër, dy aeroportet e Maqedonisë, e mbyllën vitin 2022 me një rimëkëmbje të konsiderueshme të trafikut ajror të pasagjerëve, i cili arriti në afërsisht 2.4 milionë pasagjerë ose gjithsej 2,371,423 pasagjerë të shërbyer dhe 19,448 fluturime.

Pas dy viteve jashtëzakonisht të vështira për industrinë e aviacionit në mbarë botën dhe pas fillimit të periudhës së rimëkëmbjes pas pandemisë, e cila filloi veçanërisht në mesin e vitit 2022 me sezonin e verës, rritja e fortë e vëllimit të trafikut ajror të pasagjerëve do të thotë që njerëzit kanë besim dhe gati për të udhëtuar me avionë dhe se trafiku ajror është në rrugën e tij drejt arritjes së niveleve të para krizës.

“Ne si TAV jemi vërtet të kënaqur me rimëkëmbjen dhe rezultatet e trafikut ajror në vitin 2022 si për aeroportin e Shkupit ashtu edhe për Ohrin. Sipas shifrave dhe statistikave, rezultatet dhe dinamika e rimëkëmbjes së aeroporteve të menaxhuara nga TAV Maqedoni ndjekin shkallët e rimëkëmbjes evropiane dhe botërore. Jemi veçanërisht krenarë dhe të lumtur që rimëkëmbja e tregut të trafikut ajror maqedonas shkon edhe më larg se parashikimi i Këshillit Ndërkombëtar të Aeroporteve - ACI për lëvizjen globale të trafikut ajror, skenari optimist i të cilit parashikonte se trafiku ajror global në vitin 2022 do të jetë në nivel prej -23%, dhe aeroportet e Shkupit dhe Ohrit e mbyllën vitin 2022 me -11%, ose me 89% të vëllimit të pasagjerëve në vitin 2019. Kështu, mund të konstatohet se TAV Maqedoni si operator aeroporti në mënyrë efikase dhe të suksesshme e tejkalon dhe kapërcen krizën dhe pasojat e saj, ndërsa një rritje e fortë e trafikut ajror të pasagjerëve dhe numri i fluturimeve do të ishin karakteristikat e vitit të kaluar 2022. – tha Metin Batak, drejtor i përgjithshëm i TAV Maqedoni.

Përfaqësuesit e operatorit të aeroportit besojnë se ky trend pozitiv në rimëkëmbjen e trafikut ajror të pasagjerëve do të vazhdojë edhe gjatë vitit 2023 dhe se parashikimet e ACI-së për trafikun e pasagjerëve në aeroportet evropiane prej -9% për vitin 2023, krahasuar me vitin 2019, sërish do të tejkalohen.

“Ne jemi të sigurt se niveli i përpjekjeve të investuara në funksionimin e përditshëm të aeroportit dhe cilësia e shërbimeve të aeroportit për klientët tanë të ofruara nga stafi ynë me përvojë, profesional dhe i përkushtuar, si dhe bashkëpunimi i shkëlqyer me të gjitha palët e interesuara dhe autoritetet e aviacionit do të jenë arsyeja pse aeroportet në Shkup dhe Ohër të arrijnë të paktën nivelin e trafikut ajror për vitin 2019 dhe të festojnë suksese të reja dhe rezultate të shkëlqyera”, tha Metin Batak, Drejtor i përgjithshëm i TAV Maqedoni.

Destinacionet më të shpeshta nga Aeroporti Ndërkombëtar Shkup, sipas statistikave të trafikut ajror të pasagjerëve të TAV Maqedoni, për vitin 2022, janar - dhjetor, janë Stambolli (dy aeroportet IGA dhe Sabiha Gokçen me 13.1% të tregut), Basel Mulhouse (6.3%), Vjenë (6.2%), Cyrih (6.2%), Antalia (4.2%), Dortmund (4%), Mynih Memmingen (4%) dhe Këln (3.1%).

5 vendet kryesore me fluturime të grejtpërdrejta për vitin 2022 janë Gjermania (24% pjesë e tregut); Turqia (19.1%); Zvicra (14.2%); Suedia (6.9%) dhe Austria (6.2%).

Sa i përket pjesëmarrjes së linjave ajrore në trafikun e pasagjerëve në vitin 2022 në aeroportin e Shkupit, Wizz Air ka transportuar numrin më të madh të pasagjerëve në vitin 2022 (59.3% të tregut); ndjekur nga Turkish Airlines (11%); Pegasus Airlines (6.7%); Austrian Airlines (6.2%); Chair Airlines (4.9%).

Në Aeroportin e Ohrit, destinacioni më i shpeshtë i udhëtimit për vitin 2022 është Vjena (18% pjesë e tregut), pastaj Bazeli (15.9%), Cyrihu (11.9%), Memmingen (11%), Malmö (10.8%), Friedrichshafen (8.7%), Dortmund (8.6%), Amsterdam (8.3%), ndërsa pjesa tjetër e destinacioneve kanë një pjesë tregu prej 1.2%.

Aktualisht dhe sipas orarit të fluturimeve dimërore, nga Aeroporti Ndërkombëtar Shkup, 11 linja ajrore (Air Serbia, Austrian Airlines, Croatia Airlines, Edelweiss, Chair Airlines, Pegasus Airlines, Turkish Airlines, LOT, Aegean, Wizz Air, Easyjet) fluturojnë në 36 destinacione, ndërsa nga aeroporti Shën Apostulli Pal Ohër, 2 linja ajrore (Wizz Air, Chair Airlines) operojnë në 4 destinacione.