Карго Услуги

Карго Услуги

ТАВ Македонија, на Меѓународниот Аеродром Скопје, ги обезбедува сите видови карго-услуги: општо карго, специјално карго транспортирано по воздушен пат, карго по земја и редовен камионски транспорт. 

КАРГО УСЛУГИ

КОРИСНИ ИНФОРМАЦИИ

ЦЕНОВНИК

Нашите клиенти се авиокомпании, шпедитери, продажни агенти и авто-превозници.

Контакт:

Зоран Богдански, Менаџер на Карго-центар

Тел: +389 2 3148 625

Факс: +389 2 3148 626

Е-пошта: zoran.bogdanski@tav.aero

 

ЛОКАЦИЈА, КАПАЦИТЕТ И ОПРЕМА

Карго-центарот се наоѓа на Mеѓународниот Aеродром Скопје и е директно поврзан со  автопатот Е-75.

Растојанија од главните дестинации во регионот:

Белград 420 км

Софија 250 км

Тирана 230 км

Солун 230 км

Атина 700 км

Загреб 815 км

Приштина 90 км

Сараево 450 км

 

КАПАЦИТЕТ

Покриен магацински простор од: 2000 m²

МАГАЦИН ЗА УВОЗ/ИЗВОЗ

 

ОПРЕМА

- Систем со висок степен на безбедност (24-часовен видео надзор) и информативен центар кој обезбедува исклучително висок квалитет на нашите услуги.

 

РАБОТНО ВРЕМЕ

Работно време на аеродромот 24/7.

 

Вообичаено време за издавање на карго-пратки при увоз:

  • Понеделник до недела: од 08:00 до 19:30

 

Вообичаено време за прифаќање на карго пратки за извоз:

  • Понеделник до недела: од 08:00 до 19:30

 

Магацинот може да биде отворен и надвор од нормалното работно време за посебно карго со претходен договор. Во овој случај писмено барање треба да се упати на e-mail: cargotelex@tav.aero најмалку 24 часа однапред.

   

ШПЕДИТЕРСКИ УСЛУГИ

Шпедитерските услуги обезбедуваат брза, ефикасна и доверлива шпедиција за нашите клиенти.

Контакти:

Тел: + 389 2 3 148 640

Факс: + 389 2 3148 639

SITA: SKPFFXH

 

Лео Наневски

Агент за карго операции

e-mail: leo.nanevski@tav.aero 

Игор Бојковски
Агент за карго операции
e-mail: igor.bojkovski@tav.aero

 

Сузана Михајловска

Агент за карго операции

Е-пошта: Suzana.Mihajlovska@tav.aero


Фросина Јакимовска
Агент за карго операции 
Е-пошта: frosina.jakimovska@tav.aero 


ПОСЕБНИ ТИПОВИ НА СТОКИ

За прием, складирање и испраќање на сите посебни видови на стоки во согласност со применливите IATA прописи и TACT правилата, се применуваат специфични услови за пакување, етикетирање и складирање, затоа Ве молиме консултирајте се со Карго центарот на е-пошта:

dino.nikolovski@tav.aero 

- Mile.Akjimoski@tav.aero

- cargotelex@tav.aero

- Cargoexport@tav.aero

- Cargosupervisor@tav.aero

Или со вашата шпедитерска компанија пред да испратите таква стока.

 

КОНТАКТИ ОД ЦАРИНА, ИНСПЕКЦИИ И АВИОКОМПАНИИ

Канцеларијата на Царината на Mеѓународниот Aеродром Скопје работи во рамките на Карго-центарот и е овластена да ги спроведува сите царински постапки.

Работно време:

Понеделник - петок: 08:30 до 16:30

Контакт

Тел: +389 2 312 10 10

Е-пошта: ciairportsk@customs.gov.mk

Веб-страница: http://www.customs.gov.mk

 

Граничната инспекција врши проверка на движењето на следните категории на стоки:

  • Храна,
  • Растенија,
  • Месо и месни производи,
  • Овошје,
  • Риба и производи од риба,
  • Цвеќиња,
  • Живи животни.

 

Контакти:

Ветеринарна инспекција

Тел .: +389 2 3112 210,

Факс: +389 2 3112205

Е-пошта: infogvi@fva.gov.mk

Интернет страница: http://www.fva.gov.mk

 

Фитосанитарна инспекција

Тел .: +389 2 3121 462,

Факс: +389 2 3121 462

Е-пошта: diz@mzsv.gov.mk

Веб-страница: www.mzsv.gov.mk

 

Здравствена санитарна инспекција

Тел .: +389 2 3147 147

Факс: +389 2 113 014

Веб-страница: www.zdravstvo.gov.mk

 

Сите инспекции не се постојано присутни на Аеродромот, и затоа е неопходно однапред да се закажат прегледите.

Често поставувани прашања

До/од Меѓународниот Аеродром Скопје има редовен автобуски превоз за патници којшто поминува и застанува на клучни автобуски постојки низ градот Скопје и пристигнува до аеродромот. Со овој автобуски превоз управува компанијата V2V Transporter. Возниот ред на автобусот се подготвува според распоредот на летови  на Меѓународниот Аеродром Скопје. Билетот во една насока за автобускиот превоз чини 199 денари. Повеќе информации можете да најдете во делот Водич за патници на веб-страницата, односно на Автобус.

Меѓународниот Аеродром Скопје работи 24/7. Рестораните и кафулињата како Cakes & Bakes, Café In, Burger King и Need Stop им се постојано достапни на патниците; бизнис-салонот (PrimeClass CIP Service) нуди комфор 24/7, а бесцаринската продавница (ATU Duty Free) е отворена согласно летовите и нуди широк асортиман на производи.

Пријавувањето на патниците на шалтерите за пријавување патници и багаж почнува 180 минути (3 часа) пред закажаното време на полетување (STD) наведено на вашиот авионски билет. Времето на затворање на шалтерот за пријавување на аеродромот е најдоцна 60 минути пред закажаното време на полетување наведено на вашиот авионски билет.
Од почетокот на пандемијата со ковид-19, поради барањата за различни патни документи наметнати од различни земји, ТАВ Македонија апелира патниците да пристигнуваат на аеродром 3 часа пред полетување.

За информации во врска со летовите, следете ја веб-страницата на Меѓународниот Аеродром Скопје, во делот Пристигнувања и/или Заминувања, каде што сите промени во распоредот на летови се обновуваат во реално време, односно како што ни пристигнуваат информациите од авиокомпаниите.

Доколку Ви се потребни итни дополнителни информации за Вашиот лет, можете да го контактирате Шалтерот за информации на телефонскиот број: +389 2 3148 333, кој работи 24/7.

На патниците им е дозволено да носат предмети за кои не се наплаќа како што се: палто, 1 чадор или бастун, 1 женска чанта, 1 камера или двоглед, 1 корпа за носење на новороденче, 1 пар патерици или слични протетички помагала, медицинска опрема од која патникот е зависен, соодветна количина храна за бебиња.

Во врска со висината на надоместоците за багаж, Ве молиме контактирајте ја авиокомпанијата со која летате, бидејќи секоја авиокомпанија има своја политика и правила за багаж.

Ако имате специфични прашања во врска со дозволени/недозволени предмети во багажот, поставете го Вашето прашање до нашиот Оддел за односи со клиенти, на следниот е-мејл: customer.mk@tav.aero

 

Во случај на изгубен или оштетен багаж, веднаш упатете се во Одделот за изгубен багаж, кој е лоциран близу до лентите за подигнување на багажот, односно во зоната за Пристигнувања во државата и по Пасошка контрола, а пред Царинска контрола. 
Нашите вработени ќе ви изготват записник за изгубен/оштетен багаж, со кој потоа ќе се обратите до вашата авиокомпанија. Доколку ви е потребно да го контактирате одделот за изгубен багаж, пишете ни на: lostbaggage@tav.aero 
За изгубени/најдени предмети во авион, контактирајте нé на истиот мејл: lostbaggage@tav.aero 
Ако изгубите или најдете личен предмет во аеродромската зграда, веднаш пријавете или на Шалтерот за информации или пак кај вработените од обезбедувањето, а доколку сте веќе заминати од аеродромот пишете ни на lost.property@tav.aero   
Сите детали на: http://skp.airports.com.mk/.../airpo.../page/lost-luggage-mk

Да. Од 2015 година ТАВ Македонија има воведено бесплатен безжичен, Wi-Fi, интернет на Меѓународниот Аеродром Скопје. Патниците можат преку нивните мобилни уреди да го користат бесплатниот безжичен интернет со едноставно приклучување на безжичната мрежа со име: TAV Airports, без потреба од впишување лозинка.

Вашето возило може да го паркирате на нашиот паркинг без претходна резервација. Оваа услуга е достапна 24/7 на Меѓународниот Аеродром Скопје.
Ценовник за паркинг:
1ч – МКД 100
2ч – МКД 150 
3ч – МКД 200 
4ч – МКД 300 
4-6ч – МКД 400
6-8ч – МКД 500
8-24ч – МКД 1,000
3-5 дена – МКД 3,500
5-7 дена – МКД 4,500
Секој нареден ден – МКД 400     
За повеќе информации за паркинг услугите, ве молиме кликнете на Паркинг.

Да. Меѓународниот Аеродром Скопје има посебно означени паркинг-места за лицата со попреченост и паркингот за нив е бесплатен во рок од 24 часа. Со покажување на сообраќајната дозвола и легитимацијата за попреченоста на Шалтерот за наплата на паркинг, лоциран во терминалната зграда, нашите вработени ќе го поништат паркинг-билетот и лицето со попреченост автоматски ќе биде ослободено од плаќање паркинг. Доколку сите паркинг-места за лицата со попреченост се зафатени, паркирајте се на обично место и следејќи ја истата постапка ќе бидете ослободени од плаќање паркинг.
За повеќе информации за паркинг услугите, ве молиме кликнете на Паркинг или на http://skp.airports.com.mk/mk-MK/passenger-guide-mk/page/-passengers-with-disabilities-and-passengers-with-reduced-mobility-prm-mk-

За патување со миленик во авион потребно е патниците да ги обезбедат сите потребни документи и вакцини за животното пред да тргнат на пат. За подетални информации обратете се во авиокомпанијата со која летате:

https://en.aegeanair.com/travel-information/special-assistance/traveling-with-pet/

https://www.airserbia.com/en/information/ancillary-services/traveling-with-your-pets/about-the-service

https://www.turkishairlines.com/en-us/any-questions/traveling-with-pets/

https://www.croatiaairlines.com/Travel-info/Special-passenger-categories/Animals

https://www.qatarairways.com/en/baggage/animals.html

https://www.austrian.com/Info/Flying/TransportationAnimals

https://www.flypgs.com/en/write-to-us/a0j58000000NHWFAA4#sf-1

https://www.flydubai.com/en/

https://www.lot.com/

https://www.flyedelweiss.com/EN/prepare/flight-preparation/animals-travelling/Pages/general-information.aspx

 

Wizz Air не дозволува домашни миленици во авион, со исклучок на кучиња водичи кои придружуваат лица. За овие кучиња е неопходно да се достават соодветни документи за патување.

https://wizzair.com/en-gb/information-and-services/travel-information/baggage

Да. Меѓународниот Аеродром Скопје има Служба за помош на патници со попреченост и патници со намалена подвижност – PRM. Службата каде што може да се најде оваа бесплатна услуга, се наоѓа веднаш до Шалтерот за информации, во терминалната зграда. Како личност со намалена подвижност (PRM) се подразбира секое лице чија подвижност е намалена поради физичка попреченост (сензорна или локомоторна), интелектуален дефицит, возраст, болест или друга причина.

Да. На Меѓународниот Аеродром Скопје има просторија за пушење, која се наоѓа во безбедносно-контролираната зона. Просторијата за пушење се наоѓа веднаш до излез број 201, односно од левата страна по пасошка контрола и по пунктот за безбедносен преглед.
Покрај собата за пушење, патниците можат да ги користат и отворените тераси од кафетериите кои се наоѓаат на влезот во терминалната зграда на аеродромот.
Пушењето е забрането во останатиот дел од терминалната зграда.

Во случај на општи прашања за кои не ви е потребен итен одговор, жалби или пофалби, пишете ни на customer.mk@tav.aero Тоа е нашиот Оддел за односи со клиенти, од каде во најкус можен рок ќе добиете одговори на Вашите прашања.