Изнајмување на возила

Изнајмување на возила

Постојат 22 Агенции за изнајмување на возила на Меѓународен Аеродром Скопје :


     AVIS MACEDONIA
 
     +389 2 2561 847
     +389 71 273 919
     00:00 - 24:00
     www.avis.com.mk 
     info@avis.com.mk  

     www.budget.com.mk   
     info@budget.com.mk 
 
DTTU SHARR EXPRESS - RENT A CAR

     + 389 70 209 578
     + 389 70 389 417
     + 389 44 350 380
     00:00 - 24:00
     www.sharrexpress.com 
     info@sharrexpress.com 
 
EUROPCAR

     +389 70 205 546 
     +389 75 205 546 
     +389 78 205 546
     00:00 - 24:00
     http://www.europcar.com 
     reservation@europcar.com.mk 
 
 
  HERTZ AUTOMOBILE SK
       
     
+389 70 217 881
     +389 72 270 667
     17:00-24:00 (Пон-Пет)
     www.hertz.mk 
     info@hertz.mk      
 
ENTERPRISE RENT A CAR

     + 389 78 223 200
     + 389 78 252 700
     00:00 - 24:00
     www.enterprise.com 
     contact@abclogistika.mk 
 
INTER WAYS RENT A CAR  


     + 389 2 3062 484
     + 389 75 404 030
     00:00 - 24:00ч.
     www.macedoniarentacar.com.mk              
     contact@macedoniarentacar.com.mk 
 
 MIDA Rent a Car Tours DOOEL 

     +389 70 76 313 901 
     +389 70 256 433 
     +389 70 366 958 
     +389 70 255 859 
     +389 2 2561 010 
     00:00 - 24:00
     web www.midarentacar.com                                                                              
     rentacar@mida.com.mk
 
   SIXT RENT A CAR 

     +389 75 448 902 (24/7)
     +389 2 3112 222 (24/7)
     00:01 - 23:59 
     reservations@sixt.com.mk   
     www.sixt.com    
 
 

TOTO FOR RENT DOOEL Skopje

+ 389 70 390 606
+ 389 2 3213 121
  00:00 - 24:00
info@toto-rent.mk
 

STAR CAR - Rent a car

+ 389 72 220 228
+ 389 71 333 644
+ 389 76 334 555
    00:00 - 24:00
    www.starcar.mk 
    info@starcar.mk
 
GOLDCAR MACEDONIA


     +389 78 339 911
     +389 78 339 922
     +389 71 260 059
     +389 78 268 727
     00:00 – 24:00
     www.goldcar.com     
     macedonia@goldcar.com    
 
 ALFA PRIPS DOOEL Bitola

  

   +389 75 268 030
     8:00 - 24:00
     http://www.alfarentacar.mk
     info@alfarentacar.mk
 
MOMO RENT A CAR

     + 389 76 336 633
     + 389 76 337 733
     00:00 - 24:00ч.                                                                                                  
     https://momo.mk                                          
     info@momo.mk                                                                                
 
 Rent a Car MARA 

  
   + 389 71 338 400
     + 389 71 338 500
     00:00 - 24:00
     www.rentmara.com
     info@rentmara.com   
 
 Elite Co Rent a Car Skopje

  
   + 389 44 505 050
     + 389 72 307 916
     00:00-24:00
     www.elitecorentacar.com
     info@elitecorentacar.com  
 
   GREEN MOTION 
  car and van rental

   
 +389 71 334 454
     +389 2 2527 889
     08:00 - 00:00
     skopje@greenmotion.mk
     reservations@greenmotion.mk
     www.greenmotion.com
 
    RENT A CAR ENZO DOOEL

   
 + 389 70 245 900
     00:00 - 24:00
     www.rentenzo.com  
     rentacarenzo@gmail.com 
 
 EURO SKY TRAVEL CLUB DOOEL - Q RENT
                    
     
+389 76 800 002
     +389 76 800 080
     +389 70 888 124
     00:00 - 24:00ч.  
     info@qrentall.com    
     www.qrentall.com
 
 AVANT CAR

   
 0800 10800
     + 389 2 5102 466
     avantcar@avantcar.mk
     www.avantcar.mk
     шалтер од 00:00 - 24:00ч.
     facebook.com/avantcar.mk 
     Instagram.com/avantcar_macedonia
 
 GOLDEN RENT A CAR DOO

   
 
     + 389 75 41 44 68 
     reservations@goldenrentacar-ks.com
     www.goldenrentacar-ks.com
     шалтер од 08.00 -24.00ч.
     
 
 NEZ RENT A CAR

     + 389 72 771 016
     + 389 72 771 017
     info@nezrentacar.mk
     www.nezrentacar.mk
     шалтер од 08.00 -24.00ч.
    
 
 CARWIZ Rent a car

   
 +389 72 220 720
     +389 71 227 001
     00:00 - 24:00
     www.carwiz.mk  
     contact@carwiz.mk
 


    

Често поставувани прашања

До/од Меѓународниот Аеродром Скопје има редовен автобуски превоз за патници којшто поминува и застанува на клучни автобуски постојки низ градот Скопје и пристигнува до аеродромот. Со овој автобуски превоз управува компанијата V2V Transporter. Возниот ред на автобусот се подготвува според распоредот на летови  на Меѓународниот Аеродром Скопје. Билетот во една насока за автобускиот превоз чини 199 денари. Повеќе информации можете да најдете во делот Водич за патници на веб-страницата, односно на Автобус.

Меѓународниот Аеродром Скопје работи 24/7. Рестораните и кафулињата како Cakes & Bakes, Café In, Burger King и Need Stop им се постојано достапни на патниците; бизнис-салонот (PrimeClass CIP Service) нуди комфор 24/7, а бесцаринската продавница (ATU Duty Free) е отворена согласно летовите и нуди широк асортиман на производи.

Пријавувањето на патниците на шалтерите за пријавување патници и багаж почнува 180 минути (3 часа) пред закажаното време на полетување (STD) наведено на вашиот авионски билет. Времето на затворање на шалтерот за пријавување на аеродромот е најдоцна 60 минути пред закажаното време на полетување наведено на вашиот авионски билет.
Од почетокот на пандемијата со ковид-19, поради барањата за различни патни документи наметнати од различни земји, ТАВ Македонија апелира патниците да пристигнуваат на аеродром 3 часа пред полетување.

За информации во врска со летовите, следете ја веб-страницата на Меѓународниот Аеродром Скопје, во делот Пристигнувања и/или Заминувања, каде што сите промени во распоредот на летови се обновуваат во реално време, односно како што ни пристигнуваат информациите од авиокомпаниите.

Доколку Ви се потребни итни дополнителни информации за Вашиот лет, можете да го контактирате Шалтерот за информации на телефонскиот број: +389 2 3148 333, кој работи 24/7.

На патниците им е дозволено да носат предмети за кои не се наплаќа како што се: палто, 1 чадор или бастун, 1 женска чанта, 1 камера или двоглед, 1 корпа за носење на новороденче, 1 пар патерици или слични протетички помагала, медицинска опрема од која патникот е зависен, соодветна количина храна за бебиња.

Во врска со висината на надоместоците за багаж, Ве молиме контактирајте ја авиокомпанијата со која летате, бидејќи секоја авиокомпанија има своја политика и правила за багаж.

Ако имате специфични прашања во врска со дозволени/недозволени предмети во багажот, поставете го Вашето прашање до нашиот Оддел за односи со клиенти, на следниот е-мејл: customer.mk@tav.aero

 

Во случај на изгубен или оштетен багаж, веднаш упатете се во Одделот за изгубен багаж, кој е лоциран близу до лентите за подигнување на багажот, односно во зоната за Пристигнувања во државата и по Пасошка контрола, а пред Царинска контрола. 
Нашите вработени ќе ви изготват записник за изгубен/оштетен багаж, со кој потоа ќе се обратите до вашата авиокомпанија. Доколку ви е потребно да го контактирате одделот за изгубен багаж, пишете ни на: lostbaggage@tav.aero 
За изгубени/најдени предмети во авион, контактирајте нé на истиот мејл: lostbaggage@tav.aero 
Ако изгубите или најдете личен предмет во аеродромската зграда, веднаш пријавете или на Шалтерот за информации или пак кај вработените од обезбедувањето, а доколку сте веќе заминати од аеродромот пишете ни на lost.property@tav.aero   
Сите детали на: http://skp.airports.com.mk/.../airpo.../page/lost-luggage-mk

Да. Од 2015 година ТАВ Македонија има воведено бесплатен безжичен, Wi-Fi, интернет на Меѓународниот Аеродром Скопје. Патниците можат преку нивните мобилни уреди да го користат бесплатниот безжичен интернет со едноставно приклучување на безжичната мрежа со име: TAV Airports, без потреба од впишување лозинка.

Вашето возило може да го паркирате на нашиот паркинг без претходна резервација. Оваа услуга е достапна 24/7 на Меѓународниот Аеродром Скопје.
Ценовник за паркинг:
1ч – МКД 100
2ч – МКД 150 
3ч – МКД 200 
4ч – МКД 300 
4-6ч – МКД 400
6-8ч – МКД 500
8-24ч – МКД 1,000
3-5 дена – МКД 3,500
5-7 дена – МКД 4,500
Секој нареден ден – МКД 400     
За повеќе информации за паркинг услугите, ве молиме кликнете на Паркинг.

Да. Меѓународниот Аеродром Скопје има посебно означени паркинг-места за лицата со попреченост и паркингот за нив е бесплатен во рок од 24 часа. Со покажување на сообраќајната дозвола и легитимацијата за попреченоста на Шалтерот за наплата на паркинг, лоциран во терминалната зграда, нашите вработени ќе го поништат паркинг-билетот и лицето со попреченост автоматски ќе биде ослободено од плаќање паркинг. Доколку сите паркинг-места за лицата со попреченост се зафатени, паркирајте се на обично место и следејќи ја истата постапка ќе бидете ослободени од плаќање паркинг.
За повеќе информации за паркинг услугите, ве молиме кликнете на Паркинг или на http://skp.airports.com.mk/mk-MK/passenger-guide-mk/page/-passengers-with-disabilities-and-passengers-with-reduced-mobility-prm-mk-

За патување со миленик во авион потребно е патниците да ги обезбедат сите потребни документи и вакцини за животното пред да тргнат на пат. За подетални информации обратете се во авиокомпанијата со која летате:

https://en.aegeanair.com/travel-information/special-assistance/traveling-with-pet/

https://www.airserbia.com/en/information/ancillary-services/traveling-with-your-pets/about-the-service

https://www.turkishairlines.com/en-us/any-questions/traveling-with-pets/

https://www.croatiaairlines.com/Travel-info/Special-passenger-categories/Animals

https://www.qatarairways.com/en/baggage/animals.html

https://www.austrian.com/Info/Flying/TransportationAnimals

https://www.flypgs.com/en/write-to-us/a0j58000000NHWFAA4#sf-1

https://www.flydubai.com/en/

https://www.lot.com/

https://www.flyedelweiss.com/EN/prepare/flight-preparation/animals-travelling/Pages/general-information.aspx

 

Wizz Air не дозволува домашни миленици во авион, со исклучок на кучиња водичи кои придружуваат лица. За овие кучиња е неопходно да се достават соодветни документи за патување.

https://wizzair.com/en-gb/information-and-services/travel-information/baggage

Да. Меѓународниот Аеродром Скопје има Служба за помош на патници со попреченост и патници со намалена подвижност – PRM. Службата каде што може да се најде оваа бесплатна услуга, се наоѓа веднаш до Шалтерот за информации, во терминалната зграда. Како личност со намалена подвижност (PRM) се подразбира секое лице чија подвижност е намалена поради физичка попреченост (сензорна или локомоторна), интелектуален дефицит, возраст, болест или друга причина.

Да. На Меѓународниот Аеродром Скопје има просторија за пушење, која се наоѓа во безбедносно-контролираната зона. Просторијата за пушење се наоѓа веднаш до излез број 201, односно од левата страна по пасошка контрола и по пунктот за безбедносен преглед.
Покрај собата за пушење, патниците можат да ги користат и отворените тераси од кафетериите кои се наоѓаат на влезот во терминалната зграда на аеродромот.
Пушењето е забрането во останатиот дел од терминалната зграда.

Во случај на општи прашања за кои не ви е потребен итен одговор, жалби или пофалби, пишете ни на customer.mk@tav.aero Тоа е нашиот Оддел за односи со клиенти, од каде во најкус можен рок ќе добиете одговори на Вашите прашања.