Kontroll Sigurie

Kontroll Sigurie

Sipas rregulloreve të miratuara kombëtare dhe ndërkombëtare, mbajtja e lëngjeve kufizohet në avion. Këto rregullore janë përgjegje preventive ndaj kërcënimeve të reja në aviacionin civil. Kjo rregullore sjell sigurim më të madh për pasagjerët dhe ruajtjen e aviacionit civil prej akteve të ndërhyrjeve të paligjshme, parandalon sulmet terroriste duke përdorur eksplozivë të lëngshëm dhe siguron që masat e sigurisë brenda BE-së të unifikohen. Rregullorja kufizon lëngjet që pasagjerët mund të marrin pas pikave të kontrollit të sigurisë në aeroporte dhe pastaj në avion. Ajo zbatohet për të gjithë fluturimet që nisen nga aeroportet në BE, pavarësisht destinacionit të tyre apo kombësia e transportuesit.

Këto rregulla vlejnë vetëm për bagazhin e dorës. Pasagjerët ende do të lejohen të mbajnë sasi të vogla të produkteve të kujdesit personal në bagazhin e tyre të dorës (parfume, kremra, xhel etj.), me kusht që kontejnerët apo paketimi të mos kalojnë kapacitetin e më shumë se 100 ml dhe mund të vendosen lehtë në qese transparente plastike (vëllimi: një litër). Pasagjerët duhet patjetër të tregojnë lëngjet të ruajtura në këtë mënyrë në pikat e kontrollit të sigurisë dhe t’i dorëzojnë ato për kontrolle sigurie. Janë të lejuara disa përjashtime të tilla si ilaçet dhe ushqimet e nevojshme gjatë fluturimit, duke përfshirë ushqimin për fëmijë.

Përveç kësaj, rregullat kërkojnë që pasagjerët të heqin mantelët dhe xhaketat në pikën e kontrollit të sigurisë dhe të heqin kompjuterët portativë dhe pajijsjet elektrike më të mëdha nga bagazhi i tyre i dorës. Rregullorja gjithashtu specifikon dimensionet maksimale të lejuara për bagazhin e dorës (56 x 45 x 25 cm), me mundësinë e disa përjashtimeve të tilla si për instrumentet muzikore.

 


ARTIKUJ TË NDALUAR NË BAGAZHIN E DORËS
Armët (kopje të armëve dhe pistoletave, armë lodrash, imitim armësh), thika, gërshërë, shkopinj, materiale shpërthyese eksplozive, cilindra propan dhe/ose butan, instrumente muzikore me tela, pajisje peshkimi, janë disa prej sendeve të ndaluara në bord.

Ju mund të mbani disa prej këtyre artikujve vetëm në bagazhin tuaj të kontrolluar, por duhet patjetër ta njoftoni atë tek personeli I kontrollit të aeroportit, përpara fillimit të procesit të kontrollit tuaj. Këto artikuj do të kontrollohen nga personeli ynë i sigurisë përpara se bagazhi të dërgohet në avion dhe të shënohet në mënyrë të duhur, duke ndjekur rregulloret e aviacionit për gjëra të tilla. Në rast se tentoni të transportoni ndonjë armë, edhe pse ju keni licencën adekuate, patjetër duhet të informoni personelin tonë të sportelit në check-in.

Për më shumë informacion mbi artikujt e ndaluar, ose nëse keni dxshime apo shqetësime, ju lutemi kërkoni agjencinë tuaj ajror apo të udhëtimit për detaje të mëtejshme. Ju lutemi mbani në mend se artikujt e ndaluar të mësipërm nuk janë të gjitha materier e rrezikshme të cilat janë të ndaluara në bord. Mund të gjeni bashkangjitur në listen e plotë të artikujve të ndaluar në bagazhet e dorës.

LISTA E ARTIKUJVE TË NDALUARA NË BAGAZHIN E DORËS 

ARTIKUJT E NDALUAR NË BAGAZHIN E DORËS DHE TË KONTROLLUAR

Përveç kësaj, ju lutemi të informoheni se disa artikujt nuk janë të lejueshme të transportohen as ne bagazhin e dorës ose bagazhin e kontrolluar. Eksplozivët, municionet, kimikat dhe materiet radioactive, substancat gërryese, acidet, aerosolet, pistolet, gaz lotsjellës, ndeshjet dhe artikuj të tjerë të rrezikshme siç është materiali magnetizues ose irritues janë rreptësisht të ndaluara në bord.

Pasagjerëve u kërkohet të bëjnë të gjitha masat e nevojshme në lidhje me transportin e kafshëve shtëpiak, sikur furnizimi me dokumentacion të duhur para udhëtimit të tyre. Si rregull, kafshët shtëpiake transportohen në një yonë të posaçme të mbajtjes së kargos(ngarkesës). Kompanitë ajrore zakonisht lejojnë kafshë shtëpiakë të vegjël në kabinën e pasagjerëve (si qenët, macet, zogjtë). Një kafshë shtëpiake duhet të bartet në një kafaz apo shportë të përshtasthme me një fund të papërshkueshëm nga uji. Transporti i kafshëve shtëpiake është i ngarkuar me shtesë sipas normave të aplikuara për bagazh të tepërt. Ju lutemi, kontaktoni agjentin tuaj ajror apo agjentin e udhëtimit për detaje të mëtejshme.

Armët e zjarrit

Gjatë kontrollit në sportel, udhëtarët duhet të raportojnë çdo armë zjarri, e cila mund të transportohet vetëm në një ndarje të veçantë të mxllur, nën autoritetin e kapitenëve. Për informacione të mëtejshme, ju lutemi kontaktoni kompaninë tuaj ajror ose agjentin tuaj të udhëtimit.

Këshilla të sigurisë

Ju lutemi mos e lini bagazhin tuaj të pambikëqyrur. Mos paketoni gjëra të rrezikshme dhe të ndaluara në bagazhin tuaj, apo mos bagazhe të njerëzve të tjerë. Asnjë artikull nuk duhet të merret nda të huajt, çdo përpjekje për një veprimtari të tillë ju lutemi të informoni menjëhere personelin përkatës në bankën e sportelit check-in.

Useful Information

Shopping/Blerje & Ngrënie
Shopping/Blerje & Ngrënie

Shihni gamën e plotë të dyqaneve në universin tonë të blerjeve. Në aeroport do të gjeni një përzgjedhje të shkëlqyer të dyqaneve brenda modës, elektronikës, dizajnit dhe suvenireve

Parkimi
Parkimi

Rruga juaj drejt një hapësire të sigurt parkimi! Përfitoni në internet nga ofertat tërheqëse për parkim të aeroportit të Shkupit

Informacione rreth fluturimeve
Informacione rreth fluturimeve

Informacione në kohë reale të fluturimeve që nisen dhe arrijnë në aeroportin e Shkupit

Pyetje të parashtruara shpesh

Për/nga Aeroporti ndërkombëtar Shkup ka transport të rregullt me autobus për udhëtarët, që kalon dhe ndalon në stacionet kryesore të autobusëve në të gjithë qytetin e Shkupit dhe mbërrin në Aeroport. Ky transport me autobus menaxhohet nga kompania V2V Transporter. Orari i autobusëve është përgatitur sipas orarit të fluturimeve në Aeroportin ndërkombëtar Shkup. Bileta në një drejtim për transport me autobus kushton 199 denarë. Më shumë informacion mund të gjeni në seksionin Udhëzues për pasagjerët  të faqes së internetit, dmth në seksionin Autobus.

Aeroporti ndërkombëtar Shkup është i hapur 24/7. Restorantet dhe kafenetë si Cakes & Bakes, Café In, Burger King dhe Need Stop janë gjithmonë në dispozicion të udhëtarëve; Salloni i biznesit (PrimeClass CIP Service) ofron rehati 24/7, dhe dyqani pa taksa (ATU Duty Free) është i hapur sipas fluturimeve dhe ofron një gamë të gjerë produktesh.

Regjistrimi në sportelet e kontrollit të pasagjerëve dhe bagazheve fillon 180 minuta (3 orë) përpara kohës së planifikuar të nisjes (STD) të specifikuar në biletën tuaj të linjës ajrore. Koha e mbylljes në sportelin e kontrollit të aeroportit është jo më vonë se 60 minuta përpara orës së planifikuar të nisjes të shënuar në biletën tuaj të avionit.
Që nga fillimi i pandemisë Kovid-19, për shkak të kërkesave për dokumente të ndryshme udhëtimi të vendosura nga vende të ndryshme, TAV Maqedoni ka apeluar që pasagjerët të arrijnë në aeroport 3 orë para nisjes.

Për informacione rreth fluturimeve, ndiqni faqen e internetit të Aeroportit ndërkombëtar Shkup, në rubrikën Arritjet dhe/ose Nisjet, , ku të gjitha ndryshimet në oraret e fluturimeve përditësohen në kohë reale, pra kur marrim informacion nga linjat ajrore.

Nëse keni nevojë për informata shtesë urgjente për fluturimin Tuaj, mund të kontaktoni sportelin informativ në Aeroportin ndërkombëtar Shkup në numrin e telefonit: +38923148333, i cili funksionon 24/7.

Pasagjerët lejohen të mbajnë sende për të cilat nuk bëhet pagesë siç janë: pallto, 1 umbrellë ose kallam, 1 çantë zonjash, 1 aparat fotografik ose dylbi, 1 shportë për bartjen e një të porsalinduri, 1 palë paterica ose pajisje të ngjashme protetike, pajisje mjekësore nga të cilat udhëtari varet, një sasi e mjaftueshme e ushqimit për foshnja.
Për sa i përket shumës së kompensimit për bagazh, ju lutemi kontaktoni linjën ajrore me të cilën fluturoni, pasi çdo linjë ajrore ka politikën dhe rregullat e veta të bagazheve.
Nëse keni pyetje specifike në lidhje me artikujt e lejuar / të palejuar në bagazhin tuaj, ju lutemi dërgoni pyetjen tuaj në Departamentin të marrëdhënieve me klientët në adresën e mëposhtme të emailit: customer.mk@tav.aero

 

Nëse humbni sendet tuaja personale në ndërtesën e aeroportit, ju lutemi raportojini ato në Sportelin e iInformacionit ose te një roje sigurie. Nëse tashmë jeni larguar nga aeroporti, ju lutemi shkruani në lost.property@tav.aero
Nëse gjeni një apo më shumë sende të humbura në ndërtesën e aeroportit, raportoni menjëherë në Departamentin e sigurisë, ose në Sportelin e informacionit dhe/ose dërgoni një e-mail në lost.property@tav.aero
Për sendet e humbura/gjetura në avion, ose në rast bagazhi të humbur ose të dëmtuar, ju lutemi raportoni menjëherë tek kolegët tanë në Shërbimin e bagazheve, që ndodhet në zonën e marrjes së bagazheve, pas kontrollit të pasaportës në zonën e arritjeve, ose shkruani në lostbaggage@tav.aero
Për më shumë informacion ju lutemi klikoni në linkun e mëposhtëm:

http://skp.airports.com.mk/mk-MK/passenger-guide-mk/airport-facilities-services-mk/page/lost-luggage-mk

 

Po. Që nga viti 2015, TAV Maqedoni ka prezantuar Wi-Fi internet falas në Aeroportin ndërkombëtar Shkup. Pasagjerët mund të përdorin internetin Wi-Fi falas përmes pajisjeve të tyre celulare thjesht duke u lidhur me rrjetin të quajtur: TAV Airports, pa pasur nevojë të vendosni një fjalëkalim.

Ju mund të parkoni automjetin tuaj në parkingun tonë pa rezervim paraprak. Ky shërbim është i disponueshëm 24/7 në Aeroportin ndërkombëtar Shkup.
Çmimorja për parkim:
1h – MKD 100
2h – MKD 150 
3h – MKD 200 
3h-4h – MKD 300 
4h-6h – MKD 400
6h-8h – MKD 500
24h – MKD 1,000
3-5 days – MKD 3,500
5-7 days – MKD 4,500
Çdo ditë shtesë – MKD 400    
Për më shumë informacion mbi shërbimet e parkimit, ju lutemi klikoni në Parking

Po. Aeroporti ndërkombëtar Shkup ka vende parkimi të shënuara posaçërisht për personat me aftësi të kufizuara dhe parkimi për ta është falas brenda 24 orëve. Duke treguar lejen e trafikut dhe ID-në e aftësisë së kufizuar në sportelet e parkimit, që ndodhet në ndërtesën e terminalit, nëpunësit tanë do të anulojnë biletën e parkimit dhe personi me aftësi të kufizuar do të përjashtohet automatikisht nga pagesa e parkimit. Nëse të gjitha hapësirat e parkimit për personat me aftësi të kufizuara janë të zëna, parkoni në një vend të rregullt dhe duke ndjekur të njëjtën procedurë do të përjashtoheni nga pagesa e parkimit.
Për më shumë informacion mbi shërbimet e parkimit, ju lutemi klikoni në Parking  ose në 
Udhëtarë me aftësi të kufizuara dhe udhëtarë me lëvizshmëri të zvogëluar – PRM

Po. Aeroporti ndërkombëtar Shkup ka Shërbim për ndihmë për pasagjerë me aftësi të kufizuar dhe lëvizshmëri të reduktuar – PLR. . Shërbimi ku mund të gjendet ky shërbim falas ndodhet pranë Sportelit të informacionit, në godinën e terminalit. Një person me lëvizshmëri të reduktuar (PLR) nënkupton çdo person, lëvizshmëria e të cilit është zvogëluar për shkak të paaftësisë fizike (shqisore ose lokomotore), deficitit intelektual, moshës, sëmundjes ose ndonjë shkaku tjetër.

Po. Në Aeroportin ndërkombëtar Shkup ka një dhomë për duhanpirje, e vendosur në zonën e kontrolluar nga siguria. Dhoma e duhanpirjes ndodhet ngjitur me daljen me numër 201, pra në anën e majtë pas kontrollit të pasaportës dhe pas postbllokut të sigurisë.
Përveç dhomës së pirjes së duhanit, pasagjerët mund të përdorin tarracat e hapura të kafeterive që ndodhen në hyrje të ndërtesës së terminalit të aeroportit.
Pirja e duhanit është e ndaluar në pjesën tjetër të ndërtesës së terminalit.

Nëse keni pyetje të përgjithshme për të cilat nuk keni nevojë për përgjigje të menjëhershme, ankesa apo lëvdata, na shkruani në customer.mk@tav.aero.. Ky është Departamenti për marrëdhënie me klientët, ku do të merrni përgjigje për pyetjet tuaja sa më shpejt të jetë e mundur.