AEROPORTI I SHKUPIT MERR ÇMIMIN PËR CILËSI TË SHËRBIMEVE TË AEROPORTIT PËR VITIN 2022

Aeroporti Ndërkombëtar Shkup ka marrë sërish Çmimin për cilësinë e shërbimit të aeroportit, këtë herë për vitin e kaluar 2022, nga Këshilli ndërkombëtar i aeroporteve, njofton TAV Maqedoni.

Organizata e njohur, me seli në Montreal, Kanada, sot, më 6 mars 2023, shpalli aeroportet fituese nga të gjitha kontinentet, rajonet dhe vendet në mbarë botën.

Sipas kategorizimit ACI për vitin 2022, Aeroporti Ndërkombëtar Shkup është vlerësuar me çmimin ASQ për vitin 2022 në këto kategori:

• Aeroporti më i mirë me 2 deri në 5 milionë pasagjerë në Evropë
  • Aeroporti me stafin më të përkushtuar në Evropë
  • Udhëtimi më i lehtë në aeroport në Evropë
  • Aeroporti më i këndshëm në Evropë
  • Aeroporti më i pastër në Evropë

“Programi i cilësisë së shërbimit të aeroportit na ka ofruar disa standarde kyçe për vlerësimin e shërbimeve që ne u ofrojmë pasagjerëve tanë ndërsa ata janë në aeroport. Që nga viti 2012, gjatë viteve, ne i kemi përdorur vazhdimisht ato standarde për të përmirësuar cilësinë e shërbimeve tona. Bazuar në sugjerimet dhe komentet e pasagjerëve të dhëna në sondazhin e cilësisë së shërbimit të aeroportit, ne futëm wi-fi falas në aeroport, vendosëm stacione karikimi për pajisjet celulare, dhe hapëm një dhomë për pirjen e duhanit në aviacion, d.m.th. zonën e kufizuar të sigurisë. Vitin e kaluar i rinovuam tualetet e aeroportit dhe hapëm një dyqan të ri dhe të rimodeluar pa doganë, me një gamë të zgjeruar produktesh dhe markash. Para disa ditësh hapëm edhe restorantin e ri, të rinovuar, Cakes & Bakes. Ne monitorojmë nga afër treguesit e cilësisë së shërbimit të aeroportit dhe e dimë se duhet bërë shumë më tepër për të përmirësuar përvojën e përgjithshme të pasagjerëve. Në rrugën drejt këtij qëllimi, ne jemi gjithmonë në bashkëpunim të ngushtë me kompanitë tona simotra: BTA (ushqim dhe pije); ATU (dyqane pa taksa); TAV Technologies (Shërbime TI); TAV MOS (shërbime komerciale) dhe Euroclean (shërbime të mirëmbajtjes së higjienës). Ne do të vazhdojmë t'i dëgjojmë udhëtarët tanë dhe të krijojmë vlerë të shtuar në rrëfimet e tyre të udhëtimit nga Aeroporti Ndërkombëtar Shkup”, tha Metin Batak, Drejtor i përgjithshëm i TAV Maqedoni.

Aeroporti i Shkupit është pjesë e panelit ASQ që vitin e kaluar përfshinte 10 aeroporte në Evropë, me një madhësi prej 2-5 milionë pasagjerë në vit. Përveç aeroportit kryesor në Maqedoninë e Veriut, aeroportet e tjera që përbëjnë këtë panel janë: aeroportet spanjolle të Madeirës dhe Menorkës; Aeroporti Santiago i Kilit; aeroportet Sola dhe Vaernes në Norvegji; Aeroporti i Tbilisit, Gjeorgji; Aeroporti i Estonisë në Talin; Aeroporti i Torinos në Itali dhe Aeroporti i Zagrebit, Kroaci.

"Programi për Cilësi të shërbimit të aeroportit jo vetëm që mat dhe krijon standarde, por gjithashtu u ofron aeroporteve të të gjitha madhësive mundësinë për mësim dhe përmirësim të vazhdueshëm për të arritur lartësi të reja në përvojën e përsosur të pasagjerëve." Kategoritë e reja jo vetëm që pasqyrojnë rritjen e programit, por pasqyrojnë edhe evoluimin e nevojave të pasagjerëve. Është e panegociueshme – aeroportet duhet të dëgjojnë me kujdes zërin e klientëve në mënyrë që ne të vazhdojmë t'u shërbejmë njerëzve dhe komuniteteve në një mënyrë të qëndrueshme dhe fleksibël. Kjo është rruga përpara”, tha Luis Felipe de Oliveira, Drejtor i përgjithshëm i ACI World.

Nga të dhënat e mbledhura në 465.000 pyetësorë anketash në vitin 2022, 75 aeroporte në mbarë botën fituan 144 çmime. Kategoritë e çmimeve përfshijnë kategorinë e vjetër Aeroporti më i mirë sipas madhësisë (numrat vjetorë të pasagjerëve) dhe rajonit, si dhe kategoritë e reja të prezantuara këtë vit që pasqyrojnë evoluimin e nevojave të pasagjerëve: Aeroporti me stafin më të përkushtuar në Evropë, Udhëtimi më i lehtë në aeroport në Evropë, Aeroporti më miqësor në Evropë, Aeroporti më i pastër në Evropë.

Programi ASQ është programi kryesor në botë për matjen dhe krahasimin e përvojës së pasagjerëve në aeroporte. Krahasuar me programet e tjera në industrinë e aviacionit, ky program bazohet në kërkime të drejtpërdrejta përmes sondazheve të mbledhura në aeroport - drejtpërdrejt nga pasagjerët - të cilët vlerësojnë kënaqësinë e tyre në ditën e udhëtimit.

Pyetësori mbulon mbi 30 tregues të performancës në të gjithë elementët kryesorë të përvojës së pasagjerëve të aeroportit, të tilla si lehtësia e lundrimit nëpër aeroport, regjistrimi i pasagjerëve, ofertat për blerje dhe ngrënie, etj. Kjo ofron pamje më të plotë rreth përvojës së pasagjerëve në çdo aeroport dhe ofron standarde globale për industrinë.

Sipas kuotës së Programit ASQ, vitin e kaluar në Aeroportin Ndërkombëtar Shkup janë anketuar gjithsej 1403 pasagjerë, ose, agjentët e terrenit që kanë kryer anketimin ASQ kanë intervistuar 350 pasagjerë për çdo tremujor.

Sipas të dhënave të ACI-së, në nivel global, në vitin 2022, më shumë se gjysma e pasagjerëve në mbarë botën që udhëtuan me avion u përfshinë në Programin ASQ, pra fluturuan nga një aeroport që kryen këtë anketë të kënaqësisë së pasagjerëve.

TAV Maqedoni e mbylli janarin e këtij viti me 165.340 pasagjerë në dy aeroportet maqedonase - Aeroporti Ndërkombëtar Shkup dhe Aeroporti Shën Apostulli Pal - Ohër, që paraqet një rritje prej 35 pikë përqindje në krahasim me janarin e vitit të kaluar. Në të njëjtën kohë, numri i fluturimeve në dy aeroportet në janar u rrit me 30 pikë përqindjeje nga viti në vit dhe arriti në 1395 fluturime.