За компанијата

За компанијата


Успешна приказна напишана со знаење, искуство и креативност во аеродромското работење.

Холдингот ТАВ Аеродроми кој е основан во Истанбул во 1997 година како заедничко вложување на групациите Тепе и Акфен, ја заврши изградбата на меѓународниот терминал на аеродромот Ататурк во Истанбул за период од само две години. 10-годишната приказна на ТАВ започна со отворањето на меѓународниот терминал во 2000 година. Откривајќи го модерното лице на Турција, овој проект беше првиот конкретен чекор во успешната приказна на ТАВ.

Развивајќи се со претходно незабележан успех во рамките на краток временски период преку употребата на техничко знаење, високо-квалификувана работна сила и напредна технологија, ТАВ сега е глобален бренд, како за проекти за изградба на аеродроми, така и за аеродромско работење.

Во согласност со корпоративните цели на компанијата, во 2006 година ТАВ направи реконструкција организирајќи ги оперативниот дел и изградбата соодветно во ТАВ Аеродроми и ТАВ Констракшн. Со постојаните напори да ги подобри своите постигнувања и да ја претстави Турција на најдобар можен начин, ТАВ Аеродроми јавно се презентираше во 2007 година по спроведената реорганизација.

Денес, опслужувајќи во просек 420 илјади летови и 48 милиони патници од 300 авиопревозници годишно преку многуте свои филијали, ТАВ Аеродроми уште повеќе ја зајакнува својата позиција на пазарот во Турција, Источна Европа, Кавказ, Блискиот Исток и Северна Африка, преземајќи одлучни чекори и успешни проекти.

Управувајќи со домашните и меѓународните терминали на аеродромите Ататурк во Истанбул и Анкара Есенбога, меѓународниот терминал на аерoдрoмот Аднан Мендерес во Измир и меѓународниот аеродром Газипаша во Анталија, ТАВ Аеродроми, исто така, ги раководи аеродромите во Тбилиси и Батуми во Грузија, аеродромите Монастир и Енфидха во Тунис и меѓународните аеродроми во Скопје и Охрид во Македнија.

Под чадорот на ТАВ Аеродроми е собран широк опсег на услужни компании кои го отсликуваат концептот за интегрирани услуги на ТАВ. ТАВ Аеродроми управува со етаблираната компанија Хаваш и придружните компании ТГС и Норт Хаб Сервисес. Исто така, ТАВ Аеродроми за бесцаринските продавници соработува со АТУ, за услугите за храна и пијалоци преку БТА Кетеринг, а ги наплаќа неавијациските услуги под ТАВ Оперативни Услуги. ТАВ ИТ управува со информатичката техологија на ТАВ, а услугите за приватно обезбедување ги користи од ТАВ Приватно Обезбедување. Дополнително, ТАВ Аеродроми го презема управувањето со безцаринските продавници, одделите за храна и пијалоци и комерцијалните делови од аеродромот Рига во Летонија за период од 10 години, почнувајќи на 1 јануари, 2011 година.

Како водечки аеродромски оператор во Турција, холдингот ТАВ Аеродроми продолжува да спроведува проекти за доброто на луѓето во согласност со неговите некомпромитирачки цели и принципи, вработувајќи повеќе од 18 илјади вработени на три континенти.

Во аеродромското работење, пулсот е интензивен 24 часа на ден. Наоружан со својата свесност, холдингот ТАВ Аеродроми ги опслужува своите потрошувачи со искусниот и срдечен персонал на секој чекор: од паркингот до безбедносната проверка, од пријавувањето до кафулињата, од бесцаринските продавници до излезните порти.

Стремејќи се да обезбеди исклучителни улуги со интегрирана структура на аеродромите низ кои минуваат илјадници луѓе секој ден -- прераснувајќи од локална во глобална компанија -- ТАВ Аеродроми си постави цел да постигне опслужување на 100 милиони патници во следните десет години.

Корисни информации

Продавници и ресторани
Продавници и ресторани

На аеродромот ќе најдете голем број на ресторани, продавници за сувенири, винска продавница, бесцаринска продавница, тобако...

Паркинг
Паркинг

Меѓународен Аеродром Скопје располага со сопствен паркинг простор....

Информации за летови
Информации за летови

Информации за пристигнување и заминување на летови на Меѓународниот Аеродром Скопје во реално време

Често поставувани прашања

До/од Меѓународниот Аеродром Скопје има редовен автобуски превоз за патници којшто поминува и застанува на клучни автобуски постојки низ градот Скопје и пристигнува до аеродромот. Со овој автобуски превоз управува компанијата V2V Transporter. Возниот ред на автобусот се подготвува според распоредот на летови  на Меѓународниот Аеродром Скопје. Билетот во една насока за автобускиот превоз чини 180 денари. Повеќе информации можете да најдете во делот Водич за патници на веб-страницата, односно на Автобус.

Меѓународниот Аеродром Скопје работи 24/7. Рестораните и кафулињата како Cakes & Bakes, Café In, Burger King и Need Stop им се постојано достапни на патниците; бизнис-салонот (PrimeClass CIP Service) нуди комфор 24/7, а бесцаринската продавница (ATU Duty Free) е отворена согласно летовите и нуди широк асортиман на производи.

Пријавувањето на патниците на шалтерите за пријавување патници и багаж почнува 180 минути (3 часа) пред закажаното време на полетување (STD) наведено на вашиот авионски билет. Времето на затворање на шалтерот за пријавување на аеродромот е најдоцна 60 минути пред закажаното време на полетување наведено на вашиот авионски билет.
Од почетокот на пандемијата со ковид-19, поради барањата за различни патни документи наметнати од различни земји, ТАВ Македонија апелира патниците да пристигнуваат на аеродром 3 часа пред полетување.

За информации во врска со летовите, следете ја веб-страницата на Меѓународниот Аеродром Скопје, во делот Пристигнувања и/или Заминувања, каде што сите промени во распоредот на летови се обновуваат во реално време, односно како што ни пристигнуваат информациите од авиокомпаниите.

Доколку Ви се потребни итни дополнителни информации за Вашиот лет, можете да го контактирате Шалтерот за информации на телефонскиот број: +389 2 3148 333, кој работи 24/7.

На патниците им е дозволено да носат предмети за кои не се наплаќа како што се: палто, 1 чадор или бастун, 1 женска чанта, 1 камера или двоглед, 1 корпа за носење на новороденче, 1 пар патерици или слични протетички помагала, медицинска опрема од која патникот е зависен, соодветна количина храна за бебиња.

Во врска со висината на надоместоците за багаж, Ве молиме контактирајте ја авиокомпанијата со која летате, бидејќи секоја авиокомпанија има своја политика и правила за багаж.

Ако имате специфични прашања во врска со дозволени/недозволени предмети во багажот, поставете го Вашето прашање до нашиот Оддел за односи со клиенти, на следниот е-мејл: customer.mk@tav.aero

 

Во случај на изгубен или оштетен багаж, веднаш упатете се во Одделот за изгубен багаж, кој е лоциран близу до лентите за подигнување на багажот, односно во зоната за Пристигнувања во државата и по Пасошка контрола, а пред Царинска контрола. 
Нашите вработени ќе ви изготват записник за изгубен/оштетен багаж, со кој потоа ќе се обратите до вашата авиокомпанија. Доколку ви е потребно да го контактирате одделот за изгубен багаж, пишете ни на: lostbaggage@tav.aero 
За изгубени/најдени предмети во авион, контактирајте нé на истиот мејл: lostbaggage@tav.aero 
Ако изгубите или најдете личен предмет во аеродромската зграда, веднаш пријавете или на Шалтерот за информации или пак кај вработените од обезбедувањето, а доколку сте веќе заминати од аеродромот пишете ни на lost.property@tav.aero   
Сите детали на: http://skp.airports.com.mk/.../airpo.../page/lost-luggage-mk

Да. Од 2015 година ТАВ Македонија има воведено бесплатен безжичен, Wi-Fi, интернет на Меѓународниот Аеродром Скопје. Патниците можат преку нивните мобилни уреди да го користат бесплатниот безжичен интернет со едноставно приклучување на безжичната мрежа со име: TAV Airports, без потреба од впишување лозинка.

Вашето возило може да го паркирате на нашиот паркинг без претходна резервација. Оваа услуга е достапна 24/7 на Меѓународниот Аеродром Скопје.
Ценовник за паркинг:
до 1ч.    – 90 ден.    
до 2ч.    – 130 ден.    
2 – 4ч.    – 250 ден.    
4 – 8ч.    – 400 ден.    
до 24ч.    – 700 ден.    
За повеќе информации за паркинг услугите, ве молиме кликнете на Паркинг.

Да. Меѓународниот Аеродром Скопје има посебно означени паркинг-места за лицата со инвалидитет и паркингот за нив е бесплатен. Со покажување на сообраќајната дозвола и легитимацијата за инвалидитет на Шалтерот за наплата на паркинг, лоциран во терминалната зграда, нашите вработени ќе го поништат паркинг-билетот и лицето со инвалидитет автоматски ќе биде ослободено од плаќање паркинг. Доколку сите паркинг-места за лицата со инвалидитет се зафатени, паркирајте се на обично место и следејќи ја истата постапка ќе бидете ослободени од плаќање паркинг.
За повеќе информации за паркинг услугите, ве молиме кликнете на Паркинг или на http://skp.airports.com.mk/mk-MK/passenger-guide-mk/page/-passengers-with-disabilities-and-passengers-with-reduced-mobility-prm-mk-

За патување со миленик во авион потребно е патниците да ги обезбедат сите потребни документи и вакцини за животното пред да тргнат на пат. За подетални информации обратете се во авиокомпанијата со која летате:

https://en.aegeanair.com/travel-information/special-assistance/traveling-with-pet/

https://www.airserbia.com/en/information/ancillary-services/traveling-with-your-pets/about-the-service

https://www.turkishairlines.com/en-us/any-questions/traveling-with-pets/

https://www.croatiaairlines.com/Travel-info/Special-passenger-categories/Animals

https://www.qatarairways.com/en/baggage/animals.html

https://www.austrian.com/Info/Flying/TransportationAnimals

https://www.flypgs.com/en/write-to-us/a0j58000000NHWFAA4#sf-1

https://www.flydubai.com/en/

https://www.lot.com/

https://www.flyedelweiss.com/EN/prepare/flight-preparation/animals-travelling/Pages/general-information.aspx

 

Wizz Air не дозволува домашни миленици во авион, со исклучок на кучиња водичи кои придружуваат лица. За овие кучиња е неопходно да се достават соодветни документи за патување.

https://wizzair.com/en-gb/information-and-services/travel-information/baggage

Да. Меѓународниот Аеродром Скопје има Служба за помош на патници со попреченост и патници со намалена подвижност – PRM. Службата каде што може да се најде оваа бесплатна услуга, се наоѓа веднаш до Шалтерот за информации, во терминалната зграда. Како личност со намалена подвижност (PRM) се подразбира секое лице чија подвижност е намалена поради физичка попреченост (сензорна или локомоторна), интелектуален дефицит, возраст, болест или друга причина.

Да. На Меѓународниот Аеродром Скопје има просторија за пушење, која се наоѓа во безбедносно-контролираната зона. Просторијата за пушење се наоѓа веднаш до излез број 201, односно од левата страна по пасошка контрола и по пунктот за безбедносен преглед.
Покрај собата за пушење, патниците можат да ги користат и отворените тераси од кафетериите кои се наоѓаат на влезот во терминалната зграда на аеродромот.
Пушењето е забрането во останатиот дел од терминалната зграда.

Во случај на општи прашања за кои не ви е потребен итен одговор, жалби или пофалби, пишете ни на customer.mk@tav.aero Тоа е нашиот Оддел за односи со клиенти, од каде во најкус можен рок ќе добиете одговори на Вашите прашања.